Nejvlivnější orgán v našem těle? Mikrobiom!

Co je mikrobiom? Unikátní soubor různých kmenů bakterií, které obývají naše střevo a všechny sliznice na těle. Složení je z malé části dáno geneticky, většina bakterií však kolonizuje naše tělo v důsledku různých vnějších událostí. Hlavní výbavu pro náš jedinečný bakteriální systém dostaneme od matky a děje se tak dost možná už v prenatálním období. Velmi potřebný „balíček na cestu“ pak přebíráme během porodu při průchodu porodnímu cestami. Je tedy zásadní, v jakém stavu je v okamžiku porodu mikrobiom matky, protože všechny případné negativní jevy novorozenec přebírá a dál s nimi pak ve vlastním těle hospodaří.

Výsledky nejnovějších vědeckých studií stále jasněji ukazují stěžejní úlohu lidského mikrobiomu jako jednoho z nejvýznamnějších orgánů v našem těle. Pokud poměry různých kmenů bakterií nejsou správně vyladěny, nefunguje v našem těle optimálně téměř nic. Některé kmeny bakterií jsou našemu tělu přátelské a pro náš život nezbytné. Plní v našem těle důležité funkce, a pokud to nedělají dobře nebo jich je málo, dostávají se ke slovu kmeny nepřátelské, které, pokud se přemnoží a převládnou na těmi přátelskými, mohou napáchat nedozírné škody. Na rozdíl od jiných životně důležitých orgánů si poruchy nemusíme všimnout hned, může přijít pomalu, plíživě. O to bývá zákeřnější a hůře se napravuje.

Nejcitlivěji na případnou mikrobiální dysbiózu reaguje náš mozek. Nejen že rapidně klesá naše nálada, výkonnost, schopnost soustředění, libido a další pro kvalitu našeho života významné faktory, ale trvalejší převaha nepřátelských bakterií může vést k mnohem závažnějším onemocněním. Deprese, cukrovka, Alzheimerova choroba, ADHD, rakovina, autismus, obezita, artritida a další. Všechny tyto rozličné nemoci mají jeden společný znak, tím je chronický zánět v těle. U jeho postupného vzniku stojí disharmonie našeho tělesného mikrobiomu. Stěžejní vliv na jeho stav má beze sporu naše strava. Které skupiny potravin našemu mikrobiomu vysloveně škodí a které mu naopak pomáhají, to je posledních několik let předmětem mnoha vědeckých průzkumů. Stále více vyplouvá na povrch propojení jednotlivých soustav v našem těle a s tím také přichází nutnost se takto na tělo dívat i v případě jakékoli disharmonie, poruchy, nemoci. Jiný než celostní pohled dlouhodobě nefunguje. A žádný jiný orgán v těle nemá vliv na tolik různých pochodů jako mikrobiom. Jinými slovy, pokud máte v těle chronický zánět, bude léčba jakékoli nemoci bez přihlédnutí ke stavu vašeho mikrobiomu vždy jen částečná a dočasná.

Pokud Vám delší dobu není dobře, cítíte se unavení, bez nálady, prvním a zcela přirozeným krokem by měla být snaha o posílení těch správných bakterií, jež jsou součástí Vašeho tělesného mikrobiomu. A naopak je nutné přestat krmit bakteriální kmeny, které by neměly v našem mikrobiomu v žádném případě převládat. Je nasnadě, že tyto nežádoucí bakterie budou živy právě z těch nejvíce zatracovaných potravin – zejména z bílého cukru, průmyslově zpracované fruktózy, potravin obsahujících lepek. A na místě je též eliminace všech složek potravy, které přátelskou mikroflóru oslabují (chemické látky v potravinách, antibiotika a další chemické léky, umělá sladidla apod.).

V první řadě lze samozřejmě sáhnout po probiotikách v kapslích, nicméně jestliže je Vaším cílem skutečná náprava, neobejdete se bez zásadních změn ve vašem jídelníčku. Ale pokud existuje způsob, jak předejít propuknutí některé z výše uvedených nemocí, se kterými si medicína dost dobře neví rady a které jsou spojeny s doživotním užíváním léků, určitě to stojí za vyzkoušení.

V první řadě lze samozřejmě sáhnout po probiotikách v kapslích, nicméně jestliže je Vaším cílem skutečná náprava, neobejdete se bez zásadních změn ve vašem jídelníčku. Ale pokud existuje způsob, jak předejít propuknutí některé z výše uvedených nemocí, se kterými si medicína dost dobře neví rady a které jsou spojeny s doživotním užíváním léků, určitě to stojí za vyzkoušení.

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová