Tipy na zdravé svačiny do školy
Pokud nechcete ráno v rychlosti na poslední chvíli dát svému dítěti do školy místo svačiny brumíka nebo podobnou „laskominu“, musíte přemýšlet
dopředu. A jako rodič jistě víte, že vám hned tak něco neprojde. Svačina musí být atraktivní, musí chutnat a měla by být zdravá.
Dnes mám dva jednoduché tipy – sladkou a slanou variantu, obě si můžete připravit den předem a ráno ušetřit pár drahocenných minut:
Moje sklenička
Existuje nespočet variant, které se můžou řídit chuťovými preferencemi dítěte. Základem jsou vločky (ovesné, pohankové, ječné, quinoové) a
chia semínka – těmi naplníme zavírací skleničku z cca jedné třetiny. Druhou třetinu tvoří živý bio jogurt nebo rostlinné mléko – ideálně
mandlové nebo kokosové, můžete lehce zakápnout medem nebo javorovým sirupem. A poslední vrstva už je na vás – ovoce – čerstvé nebo mražené,
oříšky, kakao, kvalitní hořká čokoláda nebo třeba kokos.
Zeleninové muffiny
Opět můžete měnit jednotlivé ingredience a vznikne vám spousta druhů této zajímavé svačinky. Základem je 1 hrnek pohankové nebo jiné mouky,
1 hrnek cizrnové mouky, 1/2hrnku olivového nebo kokosového oleje, špetka soli, bylinky, 3 vejce, trocha rostlinného mléka nebo vody a pak už
je to na vás – přidáte sušená rajčata a brokolici? Nebo radši pórek a květák a navrch nadrcené kešu ořechy? Co třeba tuňáka, olivy a papriku?
Klidně můžete použít i mraženou zeleninu. Těsto lze vylepšit přidáním různých semínek nebo nadrcených ořechů. Zeleninu do těsta nedávejte
syrovou, ale lehce podušenou. Ze všech ingrediencí vytvořte těsto a naplňte jím muffinové formičky. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů
25-30 minut.