Kváskový chléb
Nekupujte pečivo plné zbytečných aditiv. Upečte si domácí kváskový chleba. Je mnohem stravitelnější a k jeho přípravě nepotřebujete nic mimořádného. Sežeňte si jen ošatku a kvásek.
Potřebujeme:
- 750 g mouky (žitná chlebová, žitná celozrnná, pohanková, čiroková, jáhelná nebo i jiné)
- kvásek
- 20 g soli
- 4 g chlebového koření nebo kmínu
- další ingredience dle vaší chuti - semínka, ořechy, olivy, sušená rajčata, bylinky...
Postup:
1) Rozkvas – kvásek dáme do mísy, přidáme 250 g žitné chlebové mouky + 250 ml vody, řádně zamícháme, přikryjeme igelitem, necháme 8-12h na nejteplejším místě v bytě
2) Odebereme kvásek na příště – 2 lžíce (uchovávat v ledničce)
3) Suchá směs – 500 g mouky – lze namíchat různé nebo použít jen žitnou (já míchám žitnou chlebovou, žitnou celozrnnou, pohankovou, jáhelnou a čirokovou…) + 20 g soli + 4 g koření (chlebové nebo jen kmín) + další ingredience dle chuti – mleté lněné semínko, celá semínka (slunečnice, dýně...), ořechy, bylinky... – vše důkladně promícháme
4) Rozkvas + suchá směs + 250 ml vody – zamícháme, přikryjeme igelitem, dáme na teplé místo na 2h
5) Těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál/stůl a překládáme (pár minut, aby se do těsta dostal vzduch), následně vytvoříme váleček nebo bochánek (dle ošatky), vložíme do ošatky, přikryjeme igelitem a necháme ještě 1,5 – 2h kynout na teplém místě
6) Do trouby vložíme plech, rozpálíme troubu na 250 °C
7) Na stůl si připravíme pečicí papír, vyklopíme na něj chleba, potřeme vodou, z trouby vyndáme rozpálený plech, vložíme na něj papír s chlebem a rychle dáme do trouby
8) Pečeme 5 minut na 250 °C, poté teplotu snížíme na 200 °C, pečeme dalších cca 30 - 40 minut (radši zkontrolujte po cca 20 min)
9) Po vytažení z trouby dáme chleba chladnout na kovovou mřížku (lze improvizovat – aby šel k chlebu ze všech stran vzduch) a přikryjeme mokrou utěrkou, za cca 30 minut ji vyměníme za suchou a necháme několik hodin zcela vychladnout