Jíst (a žít) jako ovce?

Nikdy nebudete spokojení se svojí postavou, dokud skutečně nenajdete sami sebe. I když budete tvrdě dřít v posilovně, vyvinete obrovskou vůli a odoláte všem dobrotám, možná třeba zhubnete, ale šťastní a spokojení se s vidinou dalších dnů plných trápení a odříkání asi cítit nebudete. Existuje i jiná cesta…

Zkuste na chvíli opustit své rutinní zvyky, nad nimiž už vůbec nepřemýšlíte – prostě je nevědomky děláte. Možná právě ony každým dnem hromadí kousek po kousku nespokojenost, která se zcela jistě projeví jak na vašem duševním rozpoložení, tak ve vašem těle. Pokoušeli jste někdy přijít na to, proč vaše tělo vypadá právě tak, jak vypadá? Čím to je, že někdo může jíst, co ho napadne, a vypadá pořád dobře a je dokonce i zdravý? Co za tím vězí, že třeba zrovna vy se na sladký dort jen podíváte a už vás tlačí knoflík u kalhot? Je to nespravedlivé? Omyl! Je to přesně tak, jak jste si vy sami vybrali.

Možná to zní neuvěřitelně, ale veškeré naše myšlenky i pocity si můžeme vybrat. Určitě to není jednoduché, alespoň ze začátku to chce intenzivně trénovat. Ale pokud svou mysl a emoce dostanete pod vědomou kontrolu, velmi pravděpodobně se vaše tělo postupně stane přesně takovým, jaké se vám bude líbit. A bude vám v něm dobře. Není to ovšem tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. To, že má někdo například nadváhu nebo ho třeba trápí časté migrény, může mít mnoho skrytých významů, které pro daného člověka nemusí být srozumitelné. Velmi často na ně sám nahlédnout nedokáže. V takové situaci většinou pomůže pohled zvenčí. Může to být třeba dobrý přítel nebo terapeut. Ale dotyčná osoba samozřejmě musí intenzivně chtít pátrat po příčině svého problému, který chce vyřešit. A v tom bývá nezřídka taktéž zakopaný pes – ne každý se chce svého problému opravdu zbavit, nevědomky se držíme starých vzorců chování, protože jsou pro nás známé, předvídatelné a svým způsobem tedy bezpečné. To, že nám naše nepohodlná situace v lecčems vyhovuje a přináší nám některé výhody, si taky mnohdy nemusíme hned uvědomovat. Obvykle bývají takové skryté pohnutky převlečené za určitá stereotypní jednání, nad kterým se ve své každodennosti vůbec nezamýšlíme.

Každá změna – změnu vzhledu našeho těla nevyjímaje – s sebou zákonitě nese ztráty i nálezy. Ztratit můžeme některé výhody, například to, že nás ostatní vnímají jako svým způsobem omezené a přistupují k nám s určitou shovívavostí. Ztratit můžeme svůj pohodlný způsob života, kdy nemusíme nic řešit, protože řešení všeho je nám vždy velmi rychle naservírováno někým zvenčí. V tomto je život v nevědomosti na první pohled slastný. Je tu však jedno ALE – snadná řešení vždy ve finále vyhovují zejména tomu, kdo nám je nabízí nebo dokonce nutí.

Co je možné vědomým postojem k životu nalézt? Především sám sebe. Vědomí své vlastní jistoty, kterou nemůže nic nabourat. Svoji vlastní spokojenost, skutečné sebepřijetí. Začít dělat věci vědomě můžete teď hned, a to doslova. Prvním krokem je vědomé pozorování své mysli a emocí, nic víc pro začátek dělat nemusíte. Situací, kdy to dokážete zvládnout, bude postupně přibývat. Vaše vnímání světa se začne pomalu měnit. Časem zůstane vaše ego pod vědomou kontrolou i v těch hodně náročných situacích. A pak už to půjde jedno za druhým… a i to tělo, které se vám bude líbit, jednoho dne uvidíte v zrcadle. Asi vás nepřekvapí, že vědomé stravování je naprosto přirozenou součástí celého tohoto procesu 🙂 Nebuďme jako ovce, nejezme všechno, co nám zrovna přistane pod nosem. Je pak totiž docela možné, že ten, kdo nám to všechno hází, se jednoho dne pustí do nás samotných.

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová