Je zdravé jídlo opravdu to nejdůležitější?

Čím dál častěji se v mé praxi objevují klienti, kteří dodržují rozumný jídelníček, ale za žádnou cenu se jim nedaří zhubnout. Zkusili už kdejakou dietu, super výživový koktejl, najali si fitness trenéra, několik kilogramů se jim shodit povedlo, ale za pár měsíců je měli zpět a mnohdy i s návdavkem navíc.

Stačí opravdu jen jíst zdravé jídlo ve zdravém množství? A co je vůbec zdravé jídlo? Na zelenině se asi shodneme, ale je zdravé třeba maso? Co mléko nebo vejce? Je nejzdravější strava na světě raw nebo paleo? Co makrobiotika? Nebo člověka spasí, když se stane veganem? Militantní zastánci zmíněných směrů by Vám zcela jistě vysvětlili, jak to je. Ale co si z toho má odnést obyčejný smrtelník, který nechce pořád přemýšlet nad tím, co smí, a co v žádném případě nikdy nesmí? Jsem člověk, kterému není jedno, co jí, ale nechci 90 % svého času tady na světě přemýšlet o jídle. Nechci se řídit nějakými striktními pravidly, která by mě na každém kroku omezovala. A nechci být tlustá nebo chronicky nemocná. Co tedy s tím?

Zastavte se. Zpomalte. Věnujte plnou pozornost tomu, co jíte. Zajímá Vás, co jíte, nebo je Vám to jedno? Sníte všechno, nač narazíte, nebo si jídlo vybíráte? Zastavte se nad tím, v jakém duševním rozpoložení usedáte k jídlu. Jste naštvaní? Unavení? Nebo strašně spěcháte a své jídlo často vynecháváte? Polykáte jej za chůze nebo ve stoje před ledničkou? Jíte pravidelně nebo se začnete shánět po čemkoli jedlém až v okamžiku, kdy padáte hlady? Dokážete si své jídlo vychutnat? Nebo máte z každého sousta výčitky, že určitě zase přiberete? Děkujete za své jídlo?

Vraťte se zpátky ke svému tělu. Naučte se mu naslouchat – chce to trénink. Pozorně po každém jídle sledujte, co Vám Vaše tělo sděluje. Pak snadno najdete odpověď na otázku, jaká strava je právě pro Vás nejlepší.

To, co jíme, je jen polovina úspěchu. Druhá půlka je všechno ostatní okolo. Na talíři nemáme jen jídlo, ale taky vztahy, stres, práci, radost, smutek, odpočinek, strach, bolest, duchovní růst a spoustu dalších věcí. Občas je dobré se na ten svůj životní talíř podívat z výšky. Protože se může stát, že budete jíst to nejzdravější jídlo na světě, ale pokud Vaše myšlenky a vztahy budou toxické a budou Vás ničit, nezachrání Vás ani zdravé jídlo, ani doplňky stravy a ve finále ani lékař.

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová