Nový šatník? V menší velikosti! A už napořád

img

Představte si, že už za šest týdnů budete moct sbalit své největší kousky oblečení a poslat je o dům dál. A někde uvnitř budete vědět, že tahle velikost už nikdy nebude ta Vaše 🙂

Ale! Aby to bylo opravdu natrvalo, člověk musí pochopit dvě klíčové myšlenky:

1. Nejdřív musím přijít na to, PROČ mám nadváhu, až potom můžu řešit, JAK zhubnout.

Bez toho totiž bude moje tělo s obrovským úsilím znovu a znovu hubnout a pak zase přibírat – pořád dokola. Proč? Protože jsem se nepodívala na příčinu své nadváhy! Je to stejné, jako když Vám zatéká do rozbité střechy a Vy pořád řešíte, jak co nejefektivněji vylévat plné nádoby. Dokud neopravíte díru ve střeše, nikdy doma sucho mít nebudete.

Když se sama sebe zeptám – proč jsem tlustá, samozřejmě se hned nabídne odpověď: protože moc žeru! Jistě, to je fyzický důsledek nadměrného příjmu potravy. Ale proč mám potřebu jíst víc, než ve skutečnosti potřebuji? Co si tím kompenzuji? Je tedy třeba ptát se dál – pořád více do hloubky. Jím hodně třeba proto, že mám podvědomý strach z nedostatku. Ten mívá v drtivé většině případů kořeny v dětství a může se pojit se skutečným materiálním nedostatkem, mnohem častěji však naše frustrace pramení z nedostatku nemateriálního – z nedostatku bezpodmínečné lásky, pozornosti (zvlášť pokud má člověk více sourozenců a musel se o pozornost rodičů dělit) nebo z nedostatku respektu a uznání. Jde o to vynést tento skrytý vzorec na světlo, uvědomit si jej a danou potřebu si pak dovolit uspokojovat jinak než jídlem.

Velmi často se u svých klientů setkávám s  narušenou potřebou bezpečí. A podvědomí se pak řídí podle programu – čím větší prostor moje tělo zaujímá, tím větší je pravděpodobnost, že případného útočníka přemůžu. U mnoha (zejména) žen stojí za nadváhou nebo obezitou narušení potřeby bezpečí v kontextu jejich sexuality. Může jít o prožité sexuální násilí (v dětství i v dospělosti) a podvědomí pak naprogramuje tělo k tomu, aby bylo pro opačné pohlaví co nejméně přitažlivé.

Samostatnou kapitolou jsou pak nevědomé sebedestruktivní programy, které jsou mnohdy generačně předávané a ovlivňují náš život naprosto ve všem. Za většinou těchto programů stojí vzorec OBĚTI, která se pak promítá do našeho vztahu k sobě i k okolnímu světu.

A s tím souvisí druhá klíčová myšlenka:

2. Moje tělo mně jen nese vzkaz, nemusím s ním kvůli tomu bojovat.

Mým úkolem je vzkaz pochopit a zařídit se tak, aby to pro mě bylo co nejvýhodnější. Svému tělu poděkuji a láskyplnou péčí ho zase přivedu do optimálního stavu. Bojem a nenávistí, které směřujeme sami k sobě za to, že máme nadváhu, se jen vyčerpáváme. Tady je právě na scéně naše stará chudinka oběť, která spolu s pocity frustrace, nespravedlnosti a bolesti roste. Není jednoduché v  sobě oběť odhalit, ale jakmile ji jednou byť jen zahlédneme, znamená to její konec.

Protože moc dobře vím, že výše uvedené a mnohé další podvědomé programy bránítomu, aby naše tělo mělo natrvalo optimální váhu, je pro mě stěžejní, aby můj klient tyto skryté vzorce nahlédl. Teprve potom spolu řešíme, co, kdy a proč jíst či nejíst. Asi už tušíte, že pracuji trochu jinak než klasický výživový poradce, že si ode mě neodnesete kaloricky propočítaný jídelníček: nakup si to, uvař si to a máš vyřešeno. To by bylo, jako kdybych vám dala k vaší rozbité střeše jen další lavór, do kterého budete chytat vodu při dešti.

Právě proto je stěžejním smyslem mé práce pomoci Vám přijít na to:

  • že pořád dokola vylévat plné lavóry nedává moc smysl
  • že je potřeba zvednout hlavu, podívat se nahoru a přiznat si, že je rozbitá střecha
  • kde je díra, kudy zatéká
  • jak a proč díra vznikla, co díky ní máte pochopit
  • kudy vede cesta, jak ji opravit

Až si tímto někdy trochu bolestným procesem projdete, velmi pravděpodobně něco ztratíte (třeba i kila navíc), ale zároveň určitě uvnitř sebe něco cenného najdete. A se spravenou střechou se pak nebudete muset bát ani velké bouře – a že jich v životě každého z nás je! A nebojte se, i s tím jídlem Vám na začátku pomůžu 🙂

Program Cesta ke zdraví Vám během 6 týdnů může naprosto změnit Váš vztah k sobě i k vlastnímu tělu. Další velké změny ve Vašem životě – včetně výměny šatníku – pak na sebe nenechají dlouho čekat!

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová