Cesta ven z bludiště nadváhy

Představte si, že jdete bludištěm. Chvíli je to možná zábava, ale posléze už chcete ven. Začnete aktivně hledat cestu. Nedaří se Vám to. Zmateně bloudíte dál. Pořád narážíte na další a další slepé uličky. Vracíte se poněkolikáté na stejné místo. Vaše urputnost se mění v pořádný vztek. Znovu – a tentokrát už velmi razantně – vyrazíte. Jste na sebe tvrdí – neskončím, dokud nebudu venku! Pak přijde zoufalství. Pomalu se doploužíte na vaše staré známé místo. Padnete únavou. Jen tak ležíte a dýcháte. A pak se to stane. Podíváte se nahoru a najednou víte, že právě to je ten správný směr. Zničehonic je vám jasné, že se musíte na celé bludiště podívat z výšky. Jedině snaha vnímat své hledání uceleně a vidět všechny své marné cesty v souvislostech vede z bludiště ven.

A stejně je to s jakoukoli nepříjemnou situací v životě – třeba s nadváhou. Dokud se v ní topíme bez schopnosti odstupu a nadhledu, efektivní řešení nám není dostupné. Jako křeček v kole se stále chytáme na vějičku dalších a dalších zaručených způsobů, jak zhubnout. Nedochází nám, že zhubnout může každý člověk jen svým unikátním způsobem. Že přebírání jakýchkoli cizích (samozřejmě zaručených) návodů je jen útěk před sebou samým a zavírání očí před mým skutečným problémem.

Než začnete s novou dietou a budete na sebe tvrdí, zastavte se. Chvíli jen tak dýchejte. Než se odhodlaně pustíte do další slepé dietní uličky, která bude mít spousty nenáviděných odboček do fitka, udělejte to tentokrát jinak. Nejdříve se sami sebe zeptejte, PROČ to děláte. PROČ chcete být hubenější. Upřímná a hluboce pravdivá analýza vašich nejniternějších pohnutek vám přinese směr vašich dalších úvah a na konci snad bude jedno velké AHA! AHA – už vím, co je špatně, kde to drhne, co je u mě v nerovnováze. A najednou je tu i jistota, že dokud toto nevyřeším, nikdy natrvalo nezhubnu. AHA – už tuším, co s tím mohu udělat. A vsadím se s vámi, že další dieta to nebude.

Jsem tu pro vás ve chvíli, kdy jste ochotni a připraveni k velké změně. Představte si, že chcete jet poprvé na kole, už se vám nechce chodit pěšky. Potřebujete někoho, kdo vám ukáže, jak na to? A pak vedle vás chvíli půjde a bude vás přidržovat? Když budete padat, chytí vás? Tak dlouho, jak budete potřebovat k tomu, abyste pak už napořád jeli sami? Abyste se uměli vyhnout výmolům a případně se zvednout, když někdy upadnete? Nabízím podporu, pomocnou ruku a inspiraci.

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová