Střevní mikroflóra – alfa a omega našeho zdraví

Naše střeva obývá velmi pestré společenství nejrůznějších typů bakterií – některé jsou prospěšné, některé nikoli. Jejich symbióza tvoří u každého z nás unikátní střevní mikroflóru, jejíž kvalita velmi významně ovlivňuje naše zdraví. Pozor – ale nemluvíme jen o zdravém trávicím traktu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zdravá střevní mikroflóra má dle vědeckých výzkumů z posledních let co dočinění zejména s fungováním našeho mozku! Ano, čtete správně – to, jak se cítíme, jak nám to myslí, jaké máme libido, zda máme depresi nebo jsme hyperaktivní, může mít na svědomí dlouhodobě převládající nepřátelská střevní mikroflóra.

Kvalita naší střevní mikroflóry je závislá na mnoha faktorech. První mikrobiální kultury přijímá dítě během porodu při průchodu porodními cestami. Zde přichází do kontaktu s poševní mikroflórou matky a dochází k postupnému osidlování celého dětského mikrobiomu. Během porodu předává matka dítěti základní výbavu – svoji mikroflóru. Na další vývoj dítěte má výrazný vliv právě kvalita mikrobiomu, který dítě dostane „na cestu“. Děti, které se nenarodí přirozenou cestou, mají horší podmínky k vyzrávání střevní sliznice a ustavení vlastní kvalitně fungující střevní mikroflóry. To s sebou pak v důsledku nese zvýšené riziko vzniku alergií, ADHD, autismu, celiakie, cukrovky nebo obezity v dospělosti.

Proč je důležité, aby v našich střevech převládala pozitivní mikroflóra? Zejména protože má významný vliv na mnoho životně důležitých pochodů v našem těle. Podporuje trávení a vstřebávání živin, tvoří důležitou bariéru, která chrání tělo před vniknutím nežádoucích bakterií, parazitů apod. – působí tak jako detoxikační zařízení. Střevní mikrobiom produkuje a uvolňuje důležité enzymy a biologicky důležité látky nezbytné pro fungování mozku (vitamíny, neurotransmitery). Mikrobiální obyvatelé střeva se mimo jiné podílí na hormonální regulaci pocitu hladu a sytosti. A v neposlední řadě pomáhají tlumit zánětlivé procesy v těle, od nichž se odvíjí veškerá chronická onemocnění. Všechny tyto procesy se velkou měrou podílí na tom, zda se u nás objeví například alergie, astma, deprese, rakovina nebo demence.

Každý člověk by tedy měl dbát o to, aby v jeho střevu neměly nepřátelské bakterie navrch, jinými slovy – posilovat přítomnost bakterií přátelských. Co pro to můžeme udělat? V první fázi přestat krmit nežádoucí mikroflóru – omezit rafinovaný cukr, bílou mouku, průmyslově zpracované potraviny. A hlavně pak posilovat a vyživovat bakterie přátelské. Kromě probiotik ve formě kapslí lze zdravý mikrobiom významně posílit i vhodnou stravou. Výborným zdrojem přátelských bakterií jsou přirozeně fermentované potraviny. Při fermentaci vznikají bakterie mléčného kvašení a přesně ty jsou pro naše střevo přímo blahodárné. Pokud netrpíte alergií, můžete jíst přírodní jogurt, nemléčnou alternativou je chuťově vynikající jogurt nebo kefír z kokosu. V jídelníčku člověka, kterému není lhostejné zdraví, by neměla rozhodně chybět fermentovaná zelenina – pickles. Pickles si můžete vyrobit sami doma nebo koupit, většinou je dostanete v prodejnách farmářských produktů, nejoblíbenější je pálivé KIMČI – ale varuji Vás – vzniká na něm závislost 🙂

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová