Moje oblíbené kuchařky

Pokud mám čas a náladu, úplně nejraději ze všeho si vymýšlím recepty sama. Samozřejmě že se občas něco nepovede, ale většinou dostanu pochvalu. Ale pak jsou dny, kdy nápad nepřichází, spěcháte nebo čekáte návštěvu a nechce se vám experimentovat. V takovém případě začnu listovat některou z mých oblíbených kuchařek a vždycky na mě vykoukne něco neobyčejného. Ráda bych vám krátce představila ty neočtenější kuchařky u nás doma.

Bioabecedář Hanky Zemanové byla první kniha, která mě nasměrovala mimo konvenční způsob vaření. Kniha je rozdělena do tří částí – Průvodce nakupováním, Encyklopedická část a Recepty. Najdete zde základní informace o surovinách, o kterých jste už někdy určitě slyšeli, možná jste si je jako já dokonce i koupili a pak vám ležely ve spíži, protože člověk prostě nevěděl, co s tím. Najdete zde postupy, jak se jednotlivé suroviny připravují, kde je lze sehnat, co s čím kombinovat a další. Jakmile nasajete základní penzum znalostí, pak už můžete čarovat sami. Anebo se nechte inspirovat některým z receptů v poslední části knihy – mám je vyzkoušené téměř všechny a nezklamal mě ani jeden.

Lahodně s Ellou (a Lahodně s Ellou každý den) je další příklad velmi inspirující knihy, která by neměla chybět v kuchyni každého, komu záleží na jídle a svém zdraví. Ella dokáže vykouzlit neobvyklou kombinací surovin, které běžně seženete, neskutečně zajímavá jídla. Jídla jsou veganská a bez lepku – pro někoho normální, pro jiného vítané zpestření jídelníčku. V prvním díle jsou recepty řazeny dle základních ingrediencí, druhý díl rozděluje jídla podle příležitosti. K nejoblíbenějším receptům u nás patří Elliny dezerty, často tu hledám tip na jídlo do krabičky, které lze vzít do práce. A ohromně mi občas pomůže nápad na jídlo pro více strávníků, které zvládne uvařit jedna osoba v běžné kuchyni a netrvá to 6 hodin.

Holka s mixérem je Ellině kuchařce podobná – pracuje s podobnými surovinami, jen je v postupech vždycky nějakým způsobem použit mixér. Takže tu najdete recepty na výrobu rostlinných nápojů, velmi pestré řady smoothies, polévek, ale objevují se recepty na hlavní jídla, které určitě stojí za vyzkoušení. Kromě receptů autorka nabízí i své tipy na výběr mixéru a podrobně popisuje nejefektivnější způsoby mixování různých druhů surovin. Ale kniha není jen o mixování – objevují se tu návody na klíčení, fermentaci nebo třeba výrobu domácího rostlinného kefíru. Mojí oblíbenou stránkou je tahák na výrobu rostlinných mlék, jejichž počet zde dosahuje úctyhodných 19.

další články

Prokletí nebo dar?

Uvnitř křehká, něžná princezna, ale vnějšímu světu se ukazuje jako stokilová velmi racionální rázná žena. Malá zraněná holčička, která

Více »

Líbil se vám tento článek?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Linkdinu
Sdílet na Pinterestu
Táňa Rovnerová

Táňa Rovnerová